Pàgines

6/7/12

HHHH

El cervell de Himmler es diu Heydrich


A mitjans dels anys 70 vaig veure una interessant pel·lícula bèl·lica que amb el pas del temps s'ha anat oblidant bastant però per algun motiu sempre va quedar dins la meva memòria un record especial cap a aquella història de valor i sacrifici. Es deia siete hombres al amanecer i narrava el fet real de l'intent d'assassinat a Praga per part de dos exiliats txecs d'un dels més importants dirigens nazis de l'època: Reinhard Heydrich. Només m'enrecordava del seu protagonista, Timothy Bottoms, famós sobretot per la seva aparició a l'ultima pel·lícula de Peter Bogdanovich, i d'un petit grup d'homes atrapats dins una espècie de soterrani lluitant contra els soldats alemanys que els tenien envoltats. 

Amb els anys em vaig informar una mica més d'aquella història, arribant al coneixement de que els fets del film en qüestió formaven part de l'anomenada operació Antropoide, nom en clau de la missió encarregada pels aliats consistent en acabar amb la vida de Heydrich. L'operació proposta originalment pels anglesos va ser comunicada al president del govern txec que es trobava exiliat a Londres i aquest decidí donar el vistiplau al projecte. Dos valents soldats txecs arribaren en secret a Txecoslovàquia i després d'uns dies de preparació feriren greument al seu objectiu, l'atemptat no va sortir en un principi massa bé, el qual va morir dies després a causa de les ferides rebudes. Els herois d'aquesta història i els seus col·loboradors varen ésser descoberts i acorralats dins una ésglesia on varen morir tots finalment lluitant contra un nombrós contingent de soldats alemanys.


Tot això ens porta a un dels llibres que més m'ha agradat el darrer any, i que tracta precisament de l'assassinat de Heydrich. Laurent Binet, l'autor, construeix un interessant trencaclosques on ens va narrant de la manera més versemblant possible els aconteixements que rodejaren tota l'operació destinada a acabar amb la vida de l'alt comandament alemany. Però l'obra no és només això sinó que en una arriscada maniobra metalingüística l'escriptor ens va explicant paral·lelamemt a l'argument principal del llibre l'exhaustiva investigació duta a terme per aconseguir arribar a relatar de la manera més fidel possible la història d'aquest nazi terrorífic i dels valents herois que donaren la seva vida per acabar amb ell. Perquè Reinhard Heydrich era un nazi realment especial. Ell encarnava el paradigma de la puresa ària (alt, ros i de faccions més o manco germàniques). Braç dret de Himmler i bastant més intel·ligent que ell pel que pareix (d'aquí el títol del llibre HHHH que són les inicials en alemany de la frase "el cervell de Himmler es diu Heydrich"), va ser cap de la Gestapo i artífex de la solucío final, el pla orquestrat pels nazis per acabar amb tots el jueus. Anometat la bèstia rossa o el carnisser de Praga, era uns dels homes més perillosos del Tercer Reich i en cas necessari un més que probable successor d'Adolf Hitler.


HHHH resulta un més que amè assaig sobre la personalitat d'aquest monstre i d'una operació militar plena de dificultats però elaborada amb el coratge necessari per arribar a la consecució del seu objectiu. Anirem compartint els dubtes de l'autor a l'hora de contar els aconteixements de la manera que ell pensa és la més correcta arribant finalment a un desenllaç satisfactori per a tots els implicats, els lectors gaudint d'una història verídica apassionant i ben explicada i el mateix autor aconseguint la difícil meta autoimposada de fer-nos arribar uns fets de la manera més objectiva possible.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario