Pàgines

13/7/12

SÓC LLEGENDA

Un clàssic de la novel·la de terror i tres adaptacions cinematogràfiques

 


Quan el 1954 Richard Matheson escriu Sóc llegenda era difícil preveure la fama i ressò que despertaria amb el pas del temps el seu llibre i no només dins els aficionats al gènere fantàstic sinó entre qualsevol amant a la bona literatura. Sempre és bo trobar un moment per recomanar aquesta influent obra i repassar el seu legat dins el món cinematogràfic.


Robert Neville és l'últim home viu. Una plaga ha exterminat a tota la humanitat i ell pareix ésser l'únic supervivent. La malaltia ha transformat als pocs éssers humans que han aconseguit sobreviure en una mena de vampirs àvids de sang i amb les característiques clàssiques d'aquests monstres de llegenda. Al llarg de l'obra seguirem el dia a dia del nostre protagonista, immune al virus vampíric, intentant comprende les causes d'aquesta apocalíptica plaga i lluitant per sobreviure dins un món el qual ja pertany més a les criatures que l'envolten que a ell mateix. Perquè aquest és el rerefons d'aquesta història. Com el concepte de normalitat depèn de moltes circumstàncies i en una societat on tots els seus components han adoptat una nova forma de vida l'unica persona anormal, estranya i monstruosa resultarà ser Robert Neville, la llegendària criatura assasina de vampirs. 


Sóc llegenda ha tengut fins ara tres adaptacions cinematogràfiques podem dir "oficials", encara que la seva influència en altres films postapocalíptis es pot deixar veure fàcilment. A continuació tenim una descripció de les tres pel·lícules basades en el llibre i que podriem dir que van de pitjor a millor.


THE LAST MAN ON EARTH


Coproducció Italo-Americana filmada el 1964 i possiblement l'adaptació més fidel a l'obra de Richard Matheson. Per desgràcia els problemas que envoltaren el film van desembocar en una realització molt pobre, la qual només es pot salvar gràcies al sempre magnífic Vincent Price dins la pell del Doctor Robert Morgan (Robert Neville a la novel·la original) ja que la resta de pel·lícula es mou dins uns paràmetres de sèrie z bàsicament. Uns decorats i una ambientació d'allò més barat són l'escenari on el nostre protagonista lluita contra els seus enemics, tristament maquillats, al llarg d'un metratge on podem destacar la influència d'aquest vampirs dins el posterior gènere zombie que en George Romero va immortalitzar a la seva "nit dels morts vivents". Una curiositat que pot resultar valuosa en quant cerca en gran part la fidelitat al llibre original però marcada per una total falta de mitjans.

L'ÚLTIM HOME VIU (THE OMEGA MAN)


Dirigida per Boris Sagal el 1971, un Robert Neville interpretat per en Charlton Heston, heroi per excel·lència, s'enfrontarà a una embogida secta sortida com a conseqüència de la mutació sofrida a causa d'un virus alliberat durant una guerra mundial. Bastant allunyada de la novel·la original, aquí no trobam vampirs sinó uns individus sensibles a la llum que només surten al vespre per intentar donar caça a l'únic ésser viu que pareix quedar a la terra i que no ha sigut transformat en un d'aquest nous i parcialment cegats hereus del món.

The Omega man beu molt de l'esperit dels anys 70, música i ambientació, i sense deixar d'ésser un film mínimament acceptable perd totalment l'essència del llibre i es transforma en una anàlisi sobre la solitud i desadaptació d'aquest home enfrontat a un nou món el qual es dominat per unes altres criatures que volen simplement aniquilar qualsevol lligam amb la passada cultura basada en la ciència i la tecnologia. En Neville representa en aquest cas el darrer reducte d'una civilització que va acabar amb el planeta i que necessita ser exterminat per donar un pas definitiu a una nova "humanitat" lliure dels avanços que ens varen dur a l'apocalipsi. Trobarem una mica d'acció i un passable entreteniment.

SÓC LLEGENDA


Darrera adaptació de l'obra de Richard Matheson i per ventura la més estimable. Estrenada l'any 2007 i dirigida per Francis Lawrence (autor de la més que reivindicable Constantine) el film protagonitzat per Will Smith navega entre la fidelitat a la història original i l'allunyament evident en altres aspectes. El Doctor Neville és un científic militar immune a una plaga que ha acabat amb quasi tota la població mundial i ha convertit als pocs supervivents en una espècie de zombies sensibles al llum i extremadament violents. El nostre progagonista tracta de sobreviure en una ciutat de Nova York totalment devastada (esplèndidament ambientada, estam davant d'una superproducció amb grans efectes especials) intentant descobrir una vacuna que pugui tornar una altra vegada humans als infectats que cerquen acabar amb ell cada nit. Espectacular i molt entretinguda, només li puc retreure un final que perd en part el significat de la novel·la i ens dona una esperança "made in Hollywood". El desenllaç alternatiu editat al DVD encara és pitjor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario