Pàgines

5/7/12

Something Wicked This Way Comes

(El carnaval de las tinieblas)

Un homenatge al desaparegut Ray Bradbury 

 

No fa massa varem rebre la trista notícia de la desaparició d'un dels més grans escriptors que ha donat la literatura de ficció especulativa i anticipació i en general de tots els estils literaris que puguin existir: Ray Bradbury. L'escriptor era catalogat generalment com un autor de Ciència ficció amb tot el reduccionisme que en ocasions comporta aquesta paraula.  Però sens dubta les seves novel·les eren molt més que simples històries d'anticipació i fantasia, ja que estaven plenes d'emocions, sentimens i poesia i en molts casos de subtil filosofia existencial. Era un grandíssim literat, rei del relate curt i creador de clàssics com les seves cròniques marcianes, Fahrenheit 451, L'home il·lustrat i moltíssimes altres.

Something wicked this way comes (La feria de las tinieblas és el títol del llibre en castellà, no conec adaptació catalana) és una de les seves millors històries i compta amb una esplèndida adaptació cinematogràfica a càrreg de l'interessant director Jack Clayton. A principis del segle passat arriba a una petita ciutat d'Amèrica una fira ambulant. El que pareix un fet que ha d'emportar alegria i felicitat es transforma en un malson quan dos nins del poble descobreixen que hi ha darrera aquest espectacle transformant definitivament les seves vides i la dels seus conciutadans. Aquesta obra plena d'atmosfera tenebrosa i moments terrorífics s'allunya una mica de l'univers Bradbury però manté alguns dels trets comuns de les seves obres com la nostàlgia, la perdua de la inocència i l'exploració íntima dels sentiments dels personatges. Trobarem màgia negra, bruixeria, un laberint de miralls on un es pot perdre i no tornar a sortir mai o uns cavallets on cada volta et fa creixer un any a la teva vida. Pero sobretot trobarem a un pare i a dos nins lluitant contra l'entorn diabòlic que els enrevolta intentant fer front als enverinats regals que se'ls ofereixen (tornar més jove a un i més madurs als altres). 
  

La pel·lícula és una molt bona adaptació de la novel·la amb un sempre magnífic Jason Robards com el madur bibliotecari del poble enfrontat al maligne Mr. Dark, conductor de l'embruixada fira, interpretat per Jonathan Pryce. Un film de terror per a tota la família, no deixa d'ésser una producció Disney, però amb un clima i ambientació realment inquietants. Descobriu el llibre si no l'heu llegit i el film si el podeu trobar en DVD.

No hay comentarios:

Publicar un comentario